30 redenen waarom video's niet worden (af)gekeken

Waarom klikken mensen mijn video weg?

Ik geef je in deze blog 30 redenen waarom mensen niet op jouw video klikken of waarom ze het niet afkijken.

Dit vind ik echt een leuk onderwerp en hier kan ik wel uren over schrijven. Maar ik vermoed dat je niet zit te wachten op een heel boekwerk, dus ik zal het kort samenvatten! 

Eerst kun je jezelf  de vraag stellen: ''waarom klik ik een video niet aan?'' of ''welke video's klik ik wel aan en waarom de ene wel en de ander niet?''

Let maar eens op wat deze video's doen om jou aan te trekken. Nou mocht je geen zin of tijd hebben in een urenlange hele analyse welke redenen dit allemaal kan hebben, heb ik het voor je uitgeschreven. 

Zit jij lekker op het toilet te scrollen door je social media, ben je tijdens het koken even aan het scrollen of ben je gericht opzoek naar iets? 
Wordt er ondertussen aan je benen getrokken door de kinderen of staat de bezorger met je pizza voor de deur?

Dit zijn natuurlijk ook allemaal externe factoren die impact hebben op de score voor wanneer een video wel of niet wordt bekeken of afgekeken. In deze blog gaan we ons vooral richten op de ''interne'' redenen waar jijzelf of het videoproductiebedrijf invloed op heeft. 

Ik wil ook aangeven dat de redenen die ik zo ga noemen niet per definitie alle redenen waarom mensen een video niet afkijken, maar het speelt wel een grote factor en het kan er wel voor zorgen dat mensen je video wel gaan bekijken die anders hadden weggescrolt wanneer je aan de slag zou gaan met deze punten.

RI Traffix

''Misschien zijn we ook al wel een beetje advertentie moe.''

Niets is minder waar...

Misschien zijn we ook al wel een beetje advertentie moe. Je ziet zoveel advertenties voorbij komen waarvan je al weet dat er van je verlangt wordt dat je ''koopt''. Je wordt ermee doodgegooid en op den duur ben je er klaar mee, je filtert ze uit, je ziet ze niet eens meer en bye bye advertenties. 

En toch he, kijken we sommige advertenties wel, helpen sommige advertenties ons ook om iets te vinden wat we anders niet hadden gevonden. Advertenties kunnen heel waardervol zijn, MITS je ze goed insteekt. Anders zijn ze ronduit irritant.

Hoe trek je deze mensen dan aan? 

Dat is een combinatie van een goede marketing- en doelgroeponderzoek, je focus, je boodschap, de beelden, het geluid, et cetera.

Voorbeeld: zijn je doelgroep mensen die weinig tijd hebben, altijd alles snel en in alle haast moeten doen, juist veel onderweg zijn of zijn het mensen die thuis juist even in alle rust alles doen? Het is ten eerste goed om je doelgroep te kennen, want dan weet je ook hoe je je content moet inrichten. Je schrijft of maakt het immers niet omdat alleen jij het leuk moet vinden toch? Het moet je doelgroep pakken. 

9 van de 10 video's worden niet uitgekeken.

But WHY? Wat maakt dan dat video's niet worden uitgekeken?

Ik neem je mee in 30 punten waarom dit het geval kan zijn:

  1. De juiste doelgroep niet wordt aangesproken; je wilt ''iedereen'' aanspreken.

    De boodschap moet in de eerste 5 seconden meteen de juiste doelgroep aanspreken, want waarom zou je anders de video aanklikken en uitkijken? Je moet je kijkers iets geven wat ze interessant genoeg vinden om verder te kijken. 

    Wat denk je dat meer aanspreekt?

    We werken met een bedrijf die waterkokers verkoopt aan particulieren.

    Het eerste shot is:
    - Een tien seconden shot van hun gebouw waarin ze werken 
    - Een hele fancy waterkoker in actie

    Daar hoef je denk ik niet lang over na te denken toch? Waarom zie ik dan nog zooooveel video's die openen met een gebouw? Het pand? Mensen die door een bedrijfshal lopen? Het is niet interessant. Sterker nog: het haalt de kracht van je boodschap eruit. 

    Tenzij je doel is om je bedrijf van binnen en van buiten te laten zien, zou ik dit absoluut niet zo insteken. 

    Ja, iedereen kan zien dat je bedrijf een fancy gebouw heeft (en dus groots is). Maar is dat ook je doel? Is dit je boodschap? Je doel en boodschap moeten in de eerste 5 seconden meteen duidelijk aanwezig zijn, anders ben je je kijker kwijt, punt. Zo simpel is het.

  2. Onduidelijke boodschap. Als de boodschap niet duidelijk is, verliezen kijkers interesse en we weten als kijker eigenlijk niet waar we naar kijken en vooral: waarom we er naar moeten kijken...

  3. De beelden sluiten niet goed aan bij wat er verteld wordt en/of er wordt juist te veel laten zien wat niet relevant is aan het onderwerp of je doelgroep.

  4. Je maakt geen gebruik van ondertiteling. 

    ''Maar het is een Nederlands gesproken video, dan hoef ik toch geen Nederlandse ondertiteling?''

    We leven in 2024 ondertussen, jawel. Ondertiteling is onmisbaar geworden. Ik zal je uitleggen waarom: 

    De meeste mensen kijken video's zonder geluid omdat ze scrollen op hun social media. Pas als ze het interessant genoeg vinden klikken ze het geluid aan en dus kijken ze de video verder. Niets is minder interessant dan iemand te zien praten zonder geluid, je weet niet waar het over gaat, het spreekt je niet aan, dus waarom zou je het aanklikken?

  5. De video duurt te lang. Onze nieuwe generatie is snel, haast, door, door en door... Een video van 4 minuten is echt ouderwets. Kan niet meer in deze tijd! 

  6. Slechte beeldkwaliteit. Een korrelige video, een video die te donker is of een lage resolutie heeft is gewoon niet ''fris'' om naar te kijken en het trekt niet aan. Dus al die oude SD video's van vroeger: de deur uit en upgraden maar!

  7. Irritante achtergrondmuziek. Oh ken je die eeuwige riedeltjes die zich voor 3 minuten herhalen in hetzelfde ritme? Verschrikkelijk. Je bent afgeleid door de muziek en krijgt al helemaal niets mee. Snel dat irritante muziekje uit, dag! 
  8. Onaantrekkelijke visuele elementen. Een animatie die in paint is gemaakt en vervolgens met een goedkoop effectje is gaan bewegen. Mijn nichtje van 8 had dit kunnen maken. Het ziet er niet uit, het is niet aantrekkelijk en je video wordt meteen al als ''goedkoop'' beschouwd. 
  9.  Slechte geluidskwaliteit. Yay, we hebben een bedrijfsfilm voor niet een paar duizend euro, maar een paar honderd euro weten te scoren! Maar jeetje, wat klinkt het geluid bagger. Jep, jij en vele anderen. Afleidend, niet professioneel en niet interessant. Let's go to the next one.  
  10. Voorspelbaarheid. Als de video voorspelbaar is, dan is het saai en niemand houdt van saai. 
  11. Geen duidelijke call-to-action. Het lijkt een beetje op een eerder benoemde punt, maar wanneer je als kijker niet weet waarom je naar iets kijkt, is het ook een beetje zinloos om het te gaan kijken, toch? Datzelfde geldt met een call-to-action. Misschien kijken mensen wel je video af, maar doen ze vervolgens niks omdat er geen call-to-action aan hangt. 
  12. Langdradige inhoud. Goed je hebt je gehouden aan alle bovenstaande punten, je hebt een 1 minuut video gemaakt in plaats van een 4 minuten video met een Windows Movie maker animatie erin verwerkt. Ben ik er dan nu? Nee. Als je een minuut lang een langdradig (en monotoom) verhaal gaat zitten vertellen, dan is mijn interesse al meteen weg. 
  13. Ontbreken van humor. Niet iedere video vraagt om humor, begrijp me niet verkeerd. Maar het kan wel heel erg helpend zijn! Als je mensen weet te entertainen op een subtiele manier, dan houden ze ook een positiever gevoel over aan jouw video, bedrijf, product et cetera. en ze onthouden je beter!
  14. Overmatig gebruik van jargon.Te vaak vaktaal kan de toegankelijkheid van de video verminderen. 


Het is echt geen hogere wiskunde.

15. Gebrek aan variatie.

16. Oninteressant onderwerp.

17. Slechte verlichting.

18. Slechte kleurbewerkingen.

19. Geen goede timingen.

20. Gebrek aan interactie.

21. Onaantrekkelijk thumbnail.

22. Niet goed verstaanbare voice-over.

23. Overmatig gebruik van zelfpromotie.

24. Onrealistische verwachtingen.

25. Ongepaste timingen van releases. 

26. Te veel herhaling.

27. Onaantrekkelijke titel.

28. Slechte zoekmachineoptimalisatie: mensen kunnen je video niet vinden.

29. Onprofessionele presentatie.

30. Overmatig gebruik van effecten of beeldelementen.

Goed, zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ik denk dat de kern wel duidelijk is geworden nu 😊🙌.

Heb je zelf al een video?

Heb jij zelf een video? Hou deze lijst er eens naast als checklist. Hoeveel punten vink je af? Op hoeveel punten is er nog aandacht nodig?

Hopelijk heeft je dit geholpen om een beter inzicht te krijgen in hoe video voor je kan gaan werken in plaats van tegen je!

Contact opnemen?

Ben jij benieuwd geworden naar hoe wij dit voor jou zouden doen? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp (rechts onderin de pagina) of stuur een berichtje via de mail of website. 

We denken graag met je mee!